Η ζαχαρόπαστα είναι από τα βασικά συστατικά της καλλιτεχνικής ζαχαροπλαστικής. Είναι το υλικό αυτό που μας επιτρέπει να διακοσμούμε τις γλυκιές δημιουργίες μας και απογειώνουμε την εμφάνισή τους. Με τη χρήση της εξασκούμε την δημιουργικότητά μας και έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε τούρτες, κέικ ή και μπισκότα με μοναδικά σχέδια, χρώματα αλλά και γεύσεις. Με λίγα λόγια, όταν υπάρχει ζαχαρόπαστα και φαντασία, υπάρχουν και ανεξάντλητες δυνατότητες για πολλά και υπέροχα σχέδια και χρώματα στις γλυκιές μας δημιουργίες.

Τι ακριβώς είναι η ζαχαρόπαστα;

Πρόκειται για ένα ζυμάρι από ζάχαρη, που ανήκει στην κατηγορία των βρώσιμων υλικών. Η χρήση της ποικίλει, ανάλογα με την περίσταση. Συνήθως χρησιμοποιείται για την επικάλυψη των τουρτών ή και των κέικ. Με τη ζαχαρόπαστα όμως μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα διακοσμητικά και σχέδια πάνω στις δημιουργίες μας και κυριολεκτικά να τις εκτοξεύσουμε καθώς έχουμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μαζί της διάφορα χαρακτηριστικά, λουλούδια και φιγούρες πάνω στις τούρτες μας.

Χρήσεις της ζαχαρόπαστας

Η κύρια χρήση της γίνεται στις τούρτες. Αλλά και τα μπισκότα με ζαχαρόπαστα αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα κεράσματα στους καλεσμένους, ειδικά σε συγκεκριμένες περιστάσεις όπως γενέθλια, παιδικά πάρτι, βαφτίσεις ή ακόμα και για τα μπισκότα που έχετε στο σπίτι για να συνοδεύετε τον καφέ ή το ρόφημά σας. Η διακόσμηση των γλυκών με ζαχαρόπαστα είναι μία από τις πιο εύκολες αλλά και διασκεδαστικές διαδικασίες που μπορεί να κάνει κάποιος, ιδανική για να την κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, καθώς θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να μάθουν τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής με έναν ενδιαφέροντα τρόπο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον τους καθώς θα είναι ένα όμορφο και δημιουργικό παιχνίδι.

Τι είναι καλύτερο; Να αγοράσω ή να φτιάξω ζαχαρόπαστα;

Το να παρασκευάσει κανείς ζαχαρόπαστα είναι σχετικά απλό. Οι έτοιμες όμως ζαχαρόπαστες που βρίσκουμε στα μαγαζιά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε επίπεδο χρήσης όσο στην αποθήκευσή τους. Η έτοιμη ζαχαρόπαστα μπορεί να αποθηκευτεί για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, από 9 μήνες έως και ένα χρόνο (θα πρέπει όμως η ανοιγμένη συσκευασία να τυλιχθεί με μεμβράνη και να αποθηκευτεί με αεροστεγή τρόπο). Μία σπιτική ζαχαρόπαστα συνήθως δεν μπορεί να αποθηκευτεί για ένα τέτοιο διάστημα. Επίσης, οι έτοιμες πάστες ζάχαρης κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά χρώματα και αυτό διευκολύνει τον δημιουργό από το να πρέπει ο ίδιος να χρωματίσει την αρχική λευκή ζαχαρόπαστα. Τέλος, με τις ζαχαρόπαστες του εμπορίου μπορεί κανείς να εργαστεί με μεγαλύτερη ευκολία. Όσον αφορά το κόστος, η έτοιμη πάστα ζάχαρης προσφέρεται πλέον σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και, συνυπολογίζοντας την αγορά των υλικών αλλά και το χρόνο και τον κόπο που θα χρειαστεί κάποιος για την παρασκευάσει μόνος του, η τελική διαφορά στο κόστος μεταξύ της σπιτικής ζαχαρόπαστας με αυτή του εμπορίου είναι πραγματικά ελάχιστη.


Πώς να χρησιμοποιήσω τη ζαχαρόπαστα;


Καταρχάς θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την παρασκευή του κέικ, ή της τούρτας, στα οποία θα προσθέσουμε μία ελαφριά επικάλυψη. Έπειτα παίρνουμε τη ζαχαρόπαστα και τη ζυμώνουμε αρκετά, ώστε να γίνει πιο μαλακή. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, θα πρέπει να την τοποθετήσουμε πάνω σε ζάχαρη άχνη ή σε λαδόκολλα για να μην μας κολλήσει. Στη συνέχεια, πάλι πάνω στη λαδόκολλα ή στη ζάχαρη άχνη, την ανοίγουμε με πλάστη και της δίνουμε το πάχος που θέλουμε (3 ή 4 χιλιοστά είναι το ιδανικό). Μόλις η ζαχαρόπαστα απλώσει με τη χρήση του πλάστη, είμαστε έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσουμε με όποιο τρόπο θέλουμε, είτε ως επικάλυψη σε τούρτα, είτε με τη χρήση κουπάτ για να δώσουμε τα σχήματα που θέλουμε.

Ποια είναι τα είδη ζαχαρόπαστας;

Η πάστα ζάχαρης χωρίζεται σε τρία διαφορετικά είδη, ανάλογα με τη χρήση της. Η ζαχαρόπαστα κάλυψης είναι αυτή που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε επικάλυψη στις τούρτες, τα μπισκότα ή και τα κέικ μας. Έπειτα υπάρχει η ζαχαρόπαστα μοντελισμού. Με αυτή έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε διάφορα σχέδια πάνω στα γλυκά μας. Πολύ σημαντικό στη ζαχαρόπαστα μοντελισμού είναι να έχει βελούδινη υφή, αλλά και την καλύτερη δυνατή ενοποίηση, ενώ δεν θα πρέπει να στεγνώνει γρήγορα. Τέλος, έχουμε και τη ζαχαρόπαστα λουλουδιών. Αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε λουλούδια στα γλυκά μας και σε αντίθεση με τη ζαχαρόπαστα μοντελισμού, αυτή των λουλουδιών πρέπει να μπορεί να στεγνώνει γρήγορα.

Tips για τη χρήση ζαχαρόπαστας

Πολύ σημαντικό για την επιτυχημένη χρήση της ζαχαρόπαστας είναι το να την πλάθετε σωστά ώστε να μαλακώσει και να γίνει εύπλαστη. Το κέικ ή η τούρτα μας θα πρέπει να έχει ομοιόμορφη επιφάνεια, ενώ για να κολλήσει σωστά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βουτυρόκρεμα. Την ώρα που πλάθουμε τη ζαχαρόπαστα με τον πλάστη, θα πρέπει να την περιστρέφουμε συχνά και να προσθέτουμε ζάχαρη άχνη ώστε να μην μας κολλήσει. Όταν έρθει η στιγμή να τη μεταφέρουμε πάνω στην τούρτα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε τον πλάστη ώστε να τοποθετηθεί απαλά και να αποφύγουμε το να παγιδευτεί ανάμεσα αέρας. Πάντα, μία περιστρεφόμενη βάση βοηθά στο να έχουμε το καλύτερο, από πλευράς εμφάνισης, αποτέλεσμα. Περιστρέφοντας την τούρτα, προσπαθούμε να λειάνουμε ό,τι περισσεύει ενώ στο τέλος, με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε ό,τι περισσεύει από τη βάση.

Ζαχαρόπαστες και εργαλεία ζαχαροπλαστικής στο sweetbay

Στο Sweetbay μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα είδη ζαχαρόπαστας σε μία τεράστια ποικιλία χρωμάτων, ώστε να δημιουργήσετε το γλυκό σας όπως το έχετε φανταστεί. Παράλληλα, μέσα από την μεγάλη γκάμα προϊόντων που διαθέτει το Sweetbay, μπορείτε να εξοπλιστείτε και με όλα τα εργαλεία ζαχαροπλαστικής που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε τη δημιουργία σας. Κουπάτ σε δεκάδες ευφάνταστα σχέδια, πλάστες, βρώσιμα υλικά αλλά και εκατοντάδες άλλα εργαλεία που θα μετατρέψουν το γλυκό σας σε μία δημιουργία που θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.

Επισκεφθείτε μας, Θράκης 6 στην Πετρούπολη, ή κάντε τις αγορές σας online στο sweetbay.gr. Σε εμάς θα βρείτε τα πάντα για τη ζαχαροπλαστική, στις πιο προσιτές τιμές. Η εμπειρία 12 ετών στο χώρο της παρασκευής γλυκών θα σας προσφέρει όλα τα απαραίτητα για να επιτύχετε ό,τι γλυκό και γευστικό έχετε βάλει στο μυαλό σας. Το μόνο που χρειάζεται από πλευράς σας, είναι όρεξη και φαντασία.

Sweetbay - Enjoy the Delicious side of Life.